Майското змийско мляко или само змийско мляко е многогодишно тревисто растение от

...
Майското змийско мляко или само змийско мляко е многогодишно тревисто растение от
Коментари Харесай

Това растение носи плашещо име, но е е изключително полезно

Майското змийско мляко или само змийско мляко е многогодишно тревисто растение от семейство Макови с оранжев млечен сок. Стъблата му са разклонени, 30-60 см високи. Цъфти от април до юни. Среща се из каменливи, влажни, сенчести места, из шубраци и разредени гори, към жилища, край остарели зидове и огради в цялата страна. 

Действие и приложение . Змийското мляко има спазмолитично, успокояващо, жлъчегонно,и противовъзпалително деяние. Растението принадлежи към сем. Макови и също както сънотворния мак съдържа доста алкалоиди, на които най-вече се дължи неговото деяние и приложението му в националната медицина. 

Много от алкалоидите - са изолирани и проучени фармакологично. Така да вземем за пример хелидонинът в дребни дози работи успокояващо, а в огромни дози провокира парализи.

Хомохелидонинът има локално обезболяващо деяние, само че в малко по-големи дози провокира гърчове.

Хелиритринът дразни тъканите на мястото, където е подложен.

Сангвинаринът в дребни дози подтиска, а в огромни възбужда централната нервна система, ускорява чревната перисталтика и секрецията на храносмилателни сокове, изключително на жлъчката.

Протопинът тонизира маточната мускулатура.

От растението се употребява както надземната, по този начин и подземната част и пресният сок от него при доста и разнородни болести, написа puls.bg. У нас змийското мляко се ползва за лекуване на чернодробни заболявания (жълтеница, жлъчно-каменна болест), гастрит, колит и други, при които оказва болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично деяние.

Използва се и при бъбречни болести и отоци (действа диуретично), при неприятно храносмилане, високо артериално налягане, хемороиди, за контролиране на менструационния цикъл, при скрофули, глисти и при някои кожни заболявания (напр. брадавици, при което се разчита на дразнещото деяние на сока на растението).

Лечението би трябвало да се организира единствено при предписание и наблюдение от доктор (растението е мощно отровно; провокира инфектиране на лигавицата на стомаха и червата с диария, обща уязвимост, гърчове и др.).

Начин на приложимост. Използва се пресният сок от стръковете външно при брадавици, които се намазват с него един-два пъти на ден в продължение на няколко дни.

Химичен състав. Съдържа към 20 изохинолинови алкалоида, от които най значими са хелидонин, хемохелидонин, хелиритрин, сангвинарин и берберин. Oсвен алкалоиди в дрогата се съдържат органични киселини (хелидонова, ябълчна, лимонена и янтарна), флавоноиди, сапонини, етерично масло, витамин С и др. 

Дрога. Използват се стръковете (Herba Chеlidonii). Събирa се цялата надземна част малко преди разцъфтяване, до момента в който цветовете не са се разтворили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР